Križal je lepotice z zverinami

Rudolf Geschwind (1829-1910) je bil avstroogrski žlahtnitelj vrtnic. Pri vzgoji novih vrtnic si je postavil cilj, da bo ustvaril zdrave in proti mrazu odporne sorte, primerne za celinske predele srednje Evrope.
Zato je, med drugim, žlahtne in mehkužne sredozemske vrtnice križal s severnjaškimi šipki: lepoto z trdoživostjo, milino z robustnostjo, bolehnost z odpornostjo. Na sliki je cvet najbolj znane vrtnice, ki jo Geschwind vzgojil: ‘Gruss na Teplitz’.

Z žlahtnenjem se je ukvarjal ljubiteljsko, po službi, ki jo je kot gozdarski inženir opravljal po različnih krajih monarhije. Čas za žlahtnenje je imel zato skopo odmerjen. O tem je zapisal: “Zakaj vse poskuse delam sam? Sam, ljubi moj bog, ker je najprej služba, nato družina, in kaj mi potem ostane za moje ljubice – vrtnice, pelargonije in nageljčke?”

8

 

Leta 1886 je izšla njegova knjiga »Križanje in vzgoja semenjakov pri vrtnicah«. To je bila prva knjiga o žlahtnenju vrtnic v nemškem jeziku in še danes predstavljal standardno delo za vzgojitelje novih sort vrtnic.
Na notranji naslovnico je Geschwind uvrstil stihe:

»Vrtnice so pač najlepše med cvetovi,
Vrtnice so hčere vesne, skrb pomladi,
Vrtnice imajo še bogovi radi.«

Gre za vrstice, ki jih je Geschwind našel v Degenovem prevodu Anakreontovih in Sapfinih pesmi. Knjiga je drugič izšla leta 1821. Danes ni ravno običajno, da bi moška tehnična inteligenca kupovala pesniške zbirke klasičnih pesnikov. Rudolf Geschwind seveda ni bil običajen gozdarski inženir, ki bi tuhtal samo o kubikih in maksimalni zemljiški renti. Kljub temu, da je bil študiozen inženir nemške sorte, je bil dovzeten za lepoto – drugače se ne bi zmenil ne za Anakreonta in ne za vrtnice.

Tudi o delu Rudolfa Geschwinda bo govora na regionalnem kongresu Svetovne zveze gojiteljev vrtnic junija 2017 v Ljubljeni. Kdor bo prišel naslednje leto v Arboretum Volčji Potok, bo lahko v rožnem vrtu našel več kot petdeset Geschwindovih sort, ki so bila naročene in posajene prav za to priložnost.

Prost prevod verzov: M. Mastnak)

Na sliki je del omenjane naslovnice in cvetje sorte ‘Geschwind’s Schönste’.

Fotografija osebe Cvetlicne zgodbe.